Psykisk vold i Mads og Monopolet

Ja, du læste rigtigt…psykisk vold

Hørte du dilemmaet i monopolet den dag med bryllupsdilemmaet og barndomsveninderne?
Med de 5 barndomsveninder der ringede ind til Monopolet, for at høre om de måtte troppe op på rådhuset, selvom gommen udtrykkeligt havde frabedt sig at barndomsveninderne måtte komme?

 

 

Veninderne fortæller i programmet, at bruden her, har planlagt sit bryllup siden hun var lille, og har en kæmpe drøm om et stort bryllup med fest og det hele.

 

Venindegruppen her, ser hinanden et par gange om måneden, og har kendt hinanden hele livet.

De kender altså bruden rigtig godt.

 

Nu skal bruden giftes med en mand, som ikke ønsker et stort bryllup, og som vil giftes på rådhuset.

 

Nuvel, det er en hel klassisk problematik som ikke ringer nogen alarmklokker.

 

Dér hvor alarmklokkerne ringer, er når jeg hører at veninderne ikke må komme og fejre veninden på rådhuset. De er heller ikke inviteret til den lille fest der skal holdes efter vielsen. Men det er en ANDEN veninde til gengæld, som har kendt bruden i kortere tid, end venindeflokken.

 

Alt sammen noget gommen har bestemt.

 

Det undrer de her veninder sig meget over. Hvordan kan det være, at en nyere veninde er inviteret, men at denne her tætte venindeflok ikke skal med? Til noget af det?

 

Desuden synes gommen, at bruden bliver lidt for fjollet, når hun er sammen med sine veninder, fortæller de i programmet.

 

Nu springer jeg lige ud i det – uden omsvøb:

Den her brud ikke?

Hun lever i et forhold med psykisk vold.

 

Måske ikke det ikke tydeligt for dig, Og måske kan man ikke se det, lige ved første øjekast.

 

Men tegnene er der.

 

Veninderne må ikke komme til vielsen

Under udsendelsen fortælle hende der har ringet ind, at brudgommen ikke bryder sig om barndomsveninderne, og at han ikke ligger skjul på det overfor for bruden, og han har tydeligt frabedt sig, at de kommer efter vielsen på rådhuset (det er ikke noget jeg  finder på – det blev sagt i dilemmaet)

 

Det er IKKE normal adfærd. Det er det bare ikke.
Det er HELLER ikke normalt, at en ’nyere’ veninde bliver inviteret til festen, og barndomsveninderne ikke gør.

 

Hvorfor får man smerter i underlivet

 

Bruden vil gerne have, at veninderne kom efter vielsen, det har hun sagt til dem,  men hun vil ikke opfordre dem officielt til det, da hun ikke vil bryde den aftale hun har lavet med hendes forlovede.

 

Det er HELLER ikke normal adfærd
(og hvorfor er den aftale der overhovedet, spørger jeg bare)

 

Og lad os også lige vende det med med festen.

 

Det knuser mit hjerte, at en kvinde der har planlagt sit bryllup i mange, mange år, nu ikke får den fest hun ønsker sig. Selvfølgelig skal vi indgå kompromiser i parforholdet, og som sagt er det en hel klassisk problematik. Nogle mennesker ønsker ikke at være midtpunkt, og bryder sig ikke om store menneskemængder, så derfor kan rådhuset være et godt alternativ.

 

Men sammenlagt med de andre ting, så er der et tydeligt mønster her, der fortæller mig at den mand er psykisk voldelig. Han ’bestemmer’ over bruden, og det er hans behov der kommer først.

 

Han ønsker ikke at hun er glad

 

Når vi er i et parforhold, skulle vi gerne være interesserede i at gøre hinanden glade og lykkelige.

 

Så hvilken mand foreslår at skrotte et livslangt ønske om et stort kirkebryllup, til fordel for rådhuset, hvor barndomsveninderne desuden ikke må komme, fordi HAN ikke bryder sig om dem? Og derudover forbyder dem at komme til festen også?
Men til gengæld må en nyere veninde gerne komme?

 

Det gør en mand der er psykisk voldelig.
På engelsk kalder man de her mænd ’abusers’. I mangel af bedre ord, kalder vi i Danmark psykisk og fysisk voldelige mænd psykopater.

Psykopater er interesserede i at kontrollere og manipulere. De er udelukkende interesserede i at opfylde deres egne behov, og går gerne meget langt for det.

 

…Puuuh, jeg kan mære at jeg bliver virkelig vred bare ved at sidde og skrive det her. Og det er også derfor jeg går til tasterne! For Mads og Monopolet ryger ud i æteren til  mange hundredetusinde danskere – og jeg ønsker ikke at folk tror at gommen ‘bare er lidt mærkelig’.

 

Ja gu er han mærkelig, men han er også psykisk voldelig.

 

Et andet karaktertræk ved psykisk voldelige mænd, er at de ofte afskærer deres partner mere og mere fra deres sociale liv.

 

Sådanne mænd kan finde på at sige:

‘Dine veninder har dårlig indflydelse på dig’

‘Du bliver altid så fjollet når du er sammen med dem’

‘Hun er altså ret mærkelig hende din veninde, jeg synes ikke du skal se hende mere’
Hvilket er det der sker her, hvor manden forbyder barndomsveninderne at dukke op til vielsen.

 

At han ’trods alt’ tillader at en nyere veninde kan komme til festen, er i min øjne kun for at vise sig fra sin gode side. Han har i hans øjne indgået et kompromis.

 

Why does he do that

 

Grunden til at barndomsveninderne ikke er inviteret, er fordi de kender bruden så godt. Og det ved gommen.
Derfor vil han gerne afskære veninderne fra bruden.

For han ved, at veninderne vil fortælle bruden, at han ikke er god for hende.

 

For fremtiden spår jeg, at han vil forsøge at overtale bruden til at stoppe med at se veninderne helt.

De er måske ‘ikke gode for hende’, ‘de fester for meget’, de er for useriøse’, ‘de er dårlig indflydelse’ – efter hans mening.

 

Ønsker du at læse mere om psykisk og fysisk vold vil jeg virkelig anbefale dig at læse bogen:

Why does he do that – inside the mind of controlling men

 

Det er den bedste og mest omfattende bog om kontrollerende mænd (psykopater), der er.

 

Lidt fakta om psykisk vold:

 

8% af alle mænd er psykopater, 1 % af alle kvinder er.

 

Psykisk vold starter meget ‘tidligere’ end langt de fleste tror.

Har din mand en adfærd, hvor han taler modbydeligt til dig, nedgør dig, skubber til dig, ødelægger dine ting i skænderier, lyver åbenlyst for dig, nedgør dine venner og måske hans egne,  ikke deltager i de huslige pligter, bruger sex som våben og ligger dig på is, ikke taler til dig i flere dage, kommer med store kærlighedserklæringer den ene dag og undskyldninger, for at trække det hele tilbage næsten dag, så skal du holde øje

Det er blot nogle  af de ting som psykopater gør

 

Psykisk vold - din elsked tyran

 

Facebooksiden ‘Psykisk vold – find vejen til sund kærlighed? ‘  er også et rigtig godt sted at følge med. De lægger super gode artikler op, som omhandler alt hvad det indebærer at være i forhold med en psykisk voldelig mand. Det er siden ‘powerkvinderne’ som står bag.

 

Jeg hørte ikke dilemmaet til ende den dag, men jeg nåede at høre, at gæsterne ikke opfangede at der var tale om psykisk vold her. De sagde at manden var mærkelig, og at ‘der var noget der manglede’.

 

Hvilket er helt rigtigt set.
Der mangler nemlig noget i ligningen, som de ingen chance havde for at vide, hvis man ikke ved noget om psykisk vold. Og den viden prøver jeg at opveje for her.

 

 

Det her indlæg, ligger lidt uden for det område jeg normalt skriver om, og hjælper folk med i terapi, men der er  så  mange parforhold derude med psykisk og fysisk vold – mange flere end du kan forestille dig.

Og derfor blev jeg simpelthen nødt til at råbe vagt i gevær, da jeg hørte dilemmaet i Mads og Monopolet.

Selvom det ikke er mit speciale at arbejde med psykisk og fysisk vold, så hjælper jeg stadig enkelte klienter en gang i mellem. Hvis du har været udsat for, eller er i en relation med en psykopat, og du gerne vil i terapi, så sørg for at din terapeut ved noget om emnet.

 

 

Bh

Cathrine, parterapeut og sexolog <3

 

Få adgang til
2o minutters video:

"Dårlig samvittighed over din manglende lyst? Her er forklaringen (og den reelle skurk)"