Rigtige mænd græder ikke – interview med tidligere soldat


Rigtige mænd græder ikke, eller hvad?

 

Mange mænd er rigtig dårlige til at søge hjælp. Både når det går skidt personligt, og i parforholdet. Derfor har jeg interviewet Palle Würtz der er tidligere soldat, og ramt af PTSD, om emnet.

PTSD: post traumatic stress disorder

Han ved om nogen, hvad det vil sige at skrabe bunden, men også at komme op igen, fordi han valgte at få hjælp

 

Mød Palle Würtz:

 

Han er tidligere soldat, og i dag ramt af PTSD. Han er i dag foredragsholder, coach, iværksætter og uddannet socialpædagog.

Han skulle helt ned og ligge, inden han fandt modet, til at søge hjælp.

 

Palle har ligesom jeg, været udsendt til Afghanistan. Forskellen på ham og mig, er han har været af sted to gange, og har været ude i frontlinien. Jeg har været af sted én gang, på det der hedder ISAF hold 10 i 2010, og jeg var i den store lejr Camp Bastion. Altså ikke i frontlinien. Og så har jeg heller ikke PTSD.

 

Men det man skal huske om PTSD, og især når det kommer til soldater, så handler det ikke altid om krig og ødelæggelse, og at man har skudt nogen. PTSD kan også blive udløst af søvnpres, stress, tragiske omstændigheder derhjemme i Danmark, og det man ser som udsendt.  Alt sammen tilfældet for Palle.

 

Jeg har spurgt Palle, om jeg måtte interviewe ham, om hans syn på mænd, og hvorfor de er så dårlige til at søge hjælp, efter jeg så ham til et foredrag om PTSD.

 

Det ville han utroligt gerne, og pt. er vi også ved at brygge på en workshop for par. Det bliver dog først efter min barsel, som starter 14. juli 2017 🙂

 

Husk, at det her udelukkende er Palles holdninger. Så derfor, hvis du er vanvittigt uenig i noget af det han siger, så kommenter på indlægget sagligt, eller tag det du kan bruge, og sorter resten fra 🙂

 

Hvorfor er mænd så dårlige til at søge hjælp, og hvad kan vi gøre ved det – læs interviewet her:

 

Hvorfor tror du, at mænd er så dårlige til at søge hjælp? Både i parforholdet og til dem selv?

 

Når du græder, så er du en tøsedreng. det er kulturelt. Der er ingen drenge der ikke har fået tæsk, fordi de sagde ‘skal vi ikke snakke om det?’

 

Men selvom der er en kultur, så er der også nogle kønsroller som bliver meget skarpe i mellem drenge og piger. Så det er noget, der kommer ind med barnemælken tror jeg. Drenge stopper simpelthen med at græde, når de taber deres mælketænder.

Bliver  du spurgt om du græder, svarer du prompte ‘nej’.

 

Og så er mænd er gode til at stå til. Vi er mere pragmatiske.

 

Det der gjorde, at jeg selv opsøgte hjælp, var faktisk da min sexlyst faldt. Jeg kunne ikke få den op at stå (det er ikke et problem længere). Der gik 3-4 år, før jeg opsøgte min læge.

 

 

Hvad  var det sværeste for dig, ved at søge hjælp, da du var ramt allerværst efter dine udsendelser?

 

Det var at erkende, at jeg havde et problem. At være sårbar.

Den der følelse af at give op. Ikke selv at kunne håndtere problemet.

 

Hvad tænker de andre, nu når jeg giver op? Læg mærke til ordene ‘give op’.

 

 

Hvad havde det af konsekvenser, at du var så lang tid om at søge hjælp?

 

Konsekvensen var nok, at jeg var meget længere ude, end jeg selv synes jeg var. Jeg tror godt, at andre kunne se det, jeg havde bare ikke selvindsigten. Det der med at komme der til, at det ikke bare kan løbes væk.

 

Hvis det gør ondt i dag, så glemmer du smerten i morgen.

 

Da det så gik op for mig, hvor slemt det var, så trak jeg mig. Der var ingen der skulle se, hvordan jeg havde det. Jeg ekskluderede mig selv fra alt..

 

Generelt tror jeg, at så snart en mand ikke føler, at han kan beskytte hulen, så føler han. at det er et nederlag. Sådan en afdanket hulemand.

‘Hvad kan jeg så byde ind med?’, tænker man som mand.

 

Når jeg tænker tilbage, havde jeg nok brug for at min eks havde brug for mig.

 

Arbejdet havde ikke brug for mig, mine venner havde ikke brug for mig, og jeg følte ikke at min hustru havde brug for mig. Det gjorde at jeg skammede mig over at være så svag. I virkeligheden var det jo en skamfølelse.

 

Det er en ren instinktiv ting. Hvis vi udviser svaghed, er vi ikke den stærkeste kriger i hulen. Det tror jeg, kan afholde nogen fra at søge hjælp. Én ting er at græde på toilettet alene, en anden er, at vise det frem for andre.

 

 

Hvad har det givet dig, at søge professionel hjælp?

 

Det har givet mig det, nu hvor jeg står på den anden side af det, at jeg kan anerkende mig selv.

 

Jeg fik jo en medalje, rent politisk efter mine udsendelser, men jeg anerkendte også mig selv, og det som er sket for mig, at jeg i virkeligheden har været ekstrem stærk.

Min modstandskraft stammer fra min ungdomsår, hvor jeg i virkeligheden nok burde være knækket. Så derfor var jeg også 30 år, inden jeg knækkede.

 

Efter jeg har fået hjælp, har jeg fundet ud af, hvor stærk jeg egentligt har været.

Der gik 2 år i den indledende behandling, før jeg fandt ud af at jeg havde PTSD. Jeg troede at det bare var stress.

 

Det føles som en marathon. Som når man de sidste 5 km, ikke kan mærke sine ben. og når man så når målstregen, knækker man sammen. Sådan føltes det, endelig at overgive sig.

 

 

Hvad synes du, at man skal gøre som kvinde, når ens mand har det følelsesmæssigt skidt?

 

Man skal lade være med at tænke som en kvinde.

 

Man skal anerkende at hellingesproessen som mand og kvinde er forskelligt. Generelt oplever jeg, at mænd som er under pres, er konstruktive. Han vil gerne gøre noget visuelt, noget han kan få ros for. Han vil ikke anerkendes for at være svag.

 

Hvis en kvinde vil hjælpe en mand i sorg, skal hun give ham opgaver, som han kan løse. “Kan du løsne det her låg for mig?”

 

Hvis du som kvinde, siger til en mand, at det er okay, at han er ked af det, så siger du også til ham, at det er okay at være svag.

 

Det er vigtigt, at hun anerkender forskellen på hendes måde at hele på, og hans måde at hele på.

 

En mand der er ked af det har brug for at være alene. Kvinder har brug for veninder og tusind duftlys. Han ringer i stedet til kammeraterne, og spørger om de skal have bajer.

 

Mænd gør det, som for kvinder virker irrationelt.

Mænd er handlingsorienterede, kvinder er følelsesorienterede.

 

Mænd vil gerne servere løsninger, og hader at snakke. Kvinder vil gerne snakke, og det hader mænd.

 

Kvindens signaler til manden, skal derfor være meget enkle. Han kan ikke tænke sig til, hvad hun har brug for. Hun skal give klart udtryk for hvad hun har brug for.

 

 

Hvad stiller man op med en mand, som er følelsesmæssigt blokeret? Hvad synes du at man som kvinde skal gøre?

 

Som kvinde skal man helt klart finde ud, hvor langt man vil gå. Man skal kende sig selv først om fremmest. Blive enig med sig selv, om det er kampen værd.

 

Jeg har faktisk rådet flere kvinder til at gå fra deres mænd.

 

Hun skal nemlig ikke bliver hans mor. Og det hjælper ikke ham, i hans erkendelsesproces, hvis hun tager ansvaret for hans følelser. Hun skal erkende sin værdi, og hvad hun er værd.

 

Lad ham være, indtil han kommer og siger hvad han har behov for. Så hvis han er ked af det, og skælder ud på plæneklipperen, så er der nok noget galt. Men hun skal stadig ikke tage ansvaret for ham.
Vi mænd kan ikke sætte ord på ting, der ikke er håndgribelige, derfor kan det gå ud over plæneklipperen i stedet.

 

 

Hvis hun er ked af det, og har brug for at blive mødt i hendes sorg, vil hun drage noget egenomsorg. Og det gør hun også ved sine veninder, fordi hun ved, hvad de har brug for. Hvis en mand ser en kvinde der er ked af det, så går han hjemmefra. For han ved ikke, hvad han skal gøre. Derfor skal hun passe på sig selv, men også være tydelig i, hvad hun har behov for.

 

Har du 3 gode råd, til mænd som er havnet i et sort hul, både personligt, men også i parforholdet?

 

1 Vurder om nederlaget er større en succesen, ved at bede om hjælp.

Hvis resultatet er, at man får et bedre sexliv, et bedre parforhold, eller finder ud af, om man egentligt står det rigtige sted både i livet, men også i sit parforhold, er det så ikke det værd?

 

2 Gør det, der er svært først

Og det er, at erkende over for sin kvinde, at man er løbet tør for handlemuligheder. Belønningen er, at kvinden så fornemmer, at han er kontakt med sine følelser. Dermed kan der opstå mere intimitet og tilfredshed i parforholdet.

 

3 Find ud af, hvem der har en stige der kan nå ned i bunden af hulet. Den, eller de, som kan hjælpe dig.

Så man finde ud af, hvem der har det værkstøj som du ikke selv har. Du er selv løbet tør for redskaber, så hvem har det, som du ikke har?

 

———————-

Jeg håber at du blev inspireret både som mand og kvinde. Vi kommer nemlig ikke uden om, at mænd og kvinder er forskellige, men derfor kan vi hver især, godt blive bedre til at møde hinanden, i vores adfærd <3

———————-

Kommenter meget gerne på indlægget med din holdning. Er du enig med Palle, eller har du andre synspunkter? Er du gift med en mand, som har haft det rigtig skidt, eller har du som mand erfaring med at kæmpe sig op igen?

—————————

 

 

Her kan du følge Palle:

www.ipur.dk – står for integratio personlig udvikling og rådgivning. Det er Palles  coachingvirksomhed, hvor han hjælper han andre psykisk syge

 

www.thatwooddo.dk – Palles social økonimiske træ-virksomhed, der blandt andet producerer møbler til cafeer. Har til formål at rehabilitere folk med psykisk sygdom.

Følg Palle på facebook

Følg Palle på Instagram

——————-

Bedste hilsner,
Cathrine
Parterapeut og sexolog

 

2 replies
 1. Palle
  Palle siger:

  Tusind tak for en behagelig samtale og interview. Du er virkelig professionel og dedikeret 😉
  Det var en god proces at tale med dig, og det satte en del refleksioner i gang – det satte lidt skub i nogle gemte og glemte tanker. TAK!

  Svar
  • Cathrine Katzmann
   Cathrine Katzmann siger:

   Selv tak Palle, og tak for de søde ord. Det betyder utroligt meget 🙂 Jeg håber at rigtig mange kan gøre brug af indlægget, og kan bruge dine tanker og holdninger. Specielt de kære mænd derude 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.