emoji, kat, overrasket

Shit parterapi er dyrt. Hvordan får man råd til det?

Forleden var der en der skrev til mig på instagram, at hun rigtig gerne ville i parterapi, men at de ikke havde råd. Hun skrev sådan her:

 

“Jeg ved ikke om du giver råd over instagram, men jeg er nødt til at prøve…Vi befinder os i en krise, hvor vi er meget tæt på at gå fra hinanden og jeg vil kæmpe, og finde et sted at gå i parterapi, men shit det er dyrt.. Vi har en søn på 1 år og vi har ikke 1400 kr til det og slet ikke, hvis vi skal bruge flere sessioner.. Jeg vil ikke låne penge i banken til det, men vi kan vitterligt ikke finde pengene til det. Hvad pokker gør jeg?”

 

Jeg bruger tit sloganet ‘hvis du synes at parterapi er dyrt, så skulle du prøve en skilsmisse’.

 

Og min holdning til, hvordan man får råd til parterapi, er meget præget af den tankegang. Jeg ved godt, at det er lidt tough love, men rigtig tit handler det om hvilken værdi vi tillæger det, som vi gerne vil have eller købe, men ikke føler vi har råd.

 

Og i princippet er det sådan, at hvis noget er vigtigt nok, så finder vi også pengene til det.

 

Rigtig ofte, synes vi bare ikke at parterapi er vigtigt nok, fordi det nu og her virker enormt dyrt.

 

Men som sagt, er det billigere end en skilsmisse og at være aleneforældre. Plus de privilegier der forsvinder når man går fra at være to til en.

 

Men når det så er sagt, så har jeg lidt konkrete råd til, hvordan man bedre kan få råd til parterapi. Her er 10 råd du kan give dig i kast med 🙂

 

 

 

1. Find en parterapeut under uddannelse

Da jeg selv læste, tog jeg i mod par for bare 200kr. Det er helt utroligt billigt, men samtidig skal man også være klar over, at man så  ikke får en helt færdiguddannet parterapeut og at terapeutens erfaring og kompetencer ikke er på niveau med en der har haft 100 par i terapi.

Så en parterapeut under uddannelse kan være udemærket, men i skal også være indstillet på, at i måske kun kommer noget af vejen, fordi terapeuten kan møde nogle blindgyder eller mangler erfaring på området. Så i sidste ende, kan det ende med at blive dyrere, fordi i alligevel skal hen til en mere erfaren en.

 

Skriv til de skoler der uddanner:

Hvis du ikke ved hvor du skal lede, kan du prøve at skrive til de skoler der uddanner parterapeuter. Jeg kan ikke garantere dig, at du får svar, men prøv.

Jeg er selv uddannet på sexologiskolen. Derudover er der Joan Ørtings skole og Carl Mar’s. Der er garanteret flere, men som jeg blot ikke kender til. Du kan også prøve at skrive til nogle af de psykoterapeutuddannelser der er.

 

 

2. Er du på SU? Undersøg om du kan få studierabat

Jeg tilbyder selv 25% rabat til studerende eller unge under 25 år (dog ikke på vaginalterapi som jeg også behandler i).

Rigtig mange parterapeuter tilbyder en eller anden form for rabat, både til studerende, pensionister eller hvis man er på kontanthjælp.

 

3. Ønsk jer penge til oplevelser, og brug dem på parterapi

 

Hvis i ikke ønsker at skilte med, at i gerne vi i parterapi, så ønsk jer penge i fødselsdagave, julegave og bryllupsdagsave til oplevelser, som i så i stedet bruger på parterapi. Det er jo stadig en form for oplevelse og noget i gør for jeres parforhold 🙂

 

 

4. Lån penge af jeres forældre eller i banken

 

Det er ikke et ønskescenarie. Det ved jeg. Men det kan være nødvendigt. Endnu en gang må jeg bare sige, at et brud eller en skilsmisse er dyrere. Så overvej hvad der er vigtigst for jer. Måske jeres forældre vil give et tilskud i stedet for et lån?

Dennis og mig har været i parterapi af flere omgange, og min far tilbød i en periode at betale halvdelen af hver session, så det var ikke et lån, men et tilskud. Det var en kæmpe hjælp.

 

Regn med et sted mellem 5000kr – 10.000kr for at det giver mening i forhold til antal sessioner. Det afhænger også af parterapeutens timepris selvfølgelig. Hvis i er i en dyb krise, så regn med 10.000kr.

 

Køb hele forløb af gangen, det er billigere:

Hvis i har en pulje penge, så anbefaler jeg, at i finder en parterapeut der sælger klippekort eller forløb som jeg gør. Så sparer i nogle penge, men ligger til gengæld alle pengene på én gang.

 

 

5. Ikke alle tager 1400kr i timen

 

Nogle gør. Og nogle tager også mere. Og det er fuld berettiget. Det er mange penge ja. Men husk, at man som selvstændig også skal betale moms, feriepenge, sygedage, husleje og masser af andre udgifter som regnskabsprogram, bogholder, betalingssystem, bookingsystem, it-hjælp og så videre. Derfor kan man ikke leve af at tage 200kr pr session. Desværre.

 

Men derfor er det ikke alle der tager 1400kr eller mere per session. 

 

Jeg tager selv i skrivende stund 950kr i timen. Det kommer til at stige på et tidspunkt, men for nu, er prisen sådan. Men du kan finde mange terapeuter der tager mindre en 1400kr. 800kr eller 1100kr er stadig mange penge, men trods alt lidt billigere

 

6. Nedprioriter andre fornøjelser

 

Det handler om prioritering.
Langt de fleste kan få råd til det de virkelig ønsker, hvis de enten prioriterer anderledes eller sparer op (hvilket også kræver at man prioriterer)

 

Prøv  at sætte tingene op mod hinanden bare for én måned:

Kan der spares et cafebesøg, en ansigtscreme, sushi med veninden, 3 pizzaer, et par støvler som var på tilbud men som du ikke havde brug for, et sødt sæt tøj til ungen, men som heller var nødvendigt, biograftur, lidt mindre øko, lidt mere pasta og bum, så har i snildt 1000kr som har ‘gemt’ sig i hverdagsfornøjelser.

 

Vi er meget mere tilbøjelige til lige at købe den trøje i H&M til 129kr, for det er da også billigt, og det er rart at gøre noget for sig selv, og det føles dejligt nu og her, end vi er til at lægge 950kr hos en parterapeut.

Men det er stadig 129kr. Og hvor tit kommer du ikke til at gøre det? Eller købe det der tilbud på tanken til 39kr, selvom der er mad i køleskabet?

 

 

7. Tænk anderledes

 

Det her er nok mit vigtigste råd, men også det sværeste at efterleve.

 

Lad være med at tænke på parterapi som en udgift. Se på det som en investering.

 

Parterapi er også det der sparer jeg for et brud, flere års sorg, børn i krise og mange, mange, mange flere udgifter end du og i har nu. Hvis i bliver skilt om en uge, skal i alligevel ud og ligge meget mere end 10.000kr for både flyttefirma, nye møbler i ikea (med mindre i har to af alt?) og indskud til den nye bolig.

 

Det ér bare nemmere at spare op til ferier, græsslåmaskine og ny cykel til barnet, hvis man er to.

 

Husk på det, og spørg så dig selv om de 10.000kr stadig er for dyrt?

 

 

8. Sælg på Dba

I har garanteret masser af ting i ikke længere bruger, som i hurtigt kan få nogle snolderpenge for. Dem kan i bruge på parterapi. Det er en manøvre vi jævnligt laver, når det står til knapt til med pengene.

 

Få solgt den juicer du ikke bruger, dine gamle punge, børnetøjet, stolene i kælderen og de smykker du ikke bruger længere. Eller book en loppestand, og tag hele skidtet med på én gang.

 

 

 

9. Gå jeres budget igennem

Gå jeres forsikringer, tv-pakke og madbudget igennem. Lav en ‘luksusfælden’ manøvre på jeres økonomi, og se hvor i kan stramme ind. Jeg er sikker på, at i kan spare nogle penge et sted, eller helt lade være med at bruge penge på noget i en periode, men det handler om at ville det.

 

10. Mine personlige sparetips:

 

Her kommer nogle helt specifikke sparetips, som jeg bruger i mit eget liv:

 

Brug app’en too good to go  for eksempel til brød og køb deals når I vil ud af spise

Vi købte ofte brød fra Kvicklybageren via too good to go og har brød til en uge eller mere for 35kr.

 

Køb brugt tøj til dig selv:
Jeg køber langt det meste af mit tøj enten brugt eller på tilbud. Det er meget få ting jeg betaler fuld pris for. Jeg finder mange lækre ting på loppemarked til bare 20kr og  sparer ofte  50% når der er udsalg.

 

Køb børnetøj på børneloppen:

Hvis du bruger 700kr på en børnejakke fra Wheat eller køber flyverdragter fra ny, så har i også råd til parterapi. Men hvis du stadig synes at det er dyrt (det synes jeg), så køb børnetøjet brugt på børneloppen eller lignende steder, hvor private sælger fra faste stande.

 

Køb hverdagsting i butikken Normal

Tandpasta, flagesalt, intimsæbe og så videre

—————

Der  er UFFATTELIGT mange ting man kan gøre, for at spare penge i hverdagen. Så i stedet for, at blive ved at tænke at parterapi er dyrt, så se hvad du selv kan gøre, for at spare penge. Parterapi bliver ikke billigere, bare fordi i venter. Tvært i mod. Det vil nok kræve flere sessioner, jo længere i venter <3

 

Jeg håber du kan bruge rådene. Måske har det sat endnu flere ideer i gang hos dig, med områder hvor du kan spare?

 

 

Bh Cathrine
Parterapeut og sexolog

 

 

 

 

 

Hvad ville dit råd være i sådan en situation? Har du nogle spareråd du vil dele ud af, eller du sådan en, der er god til at sætte ting i perspektiv og vende dit mindset? Har i været i parterapi, selvom det dyrt, men stadig synes at det var alle penge værd? Så vil jeg utrolig gerne høre fra dig. Smid din kommentar i kommentarfeltet under indlægget. Du kan være helt anonym hvis du ønsker

1 svar
  1. Christina
    Christina siger:

    Du har fuldstændig ret! Parterapi ER en investering i parforholdet. Vi begyndte i terapi før vores bryllup for at gøre os stærke sammen som par (og forældre), nu hvor vi også skulle have papir på vores kærlighed.
    Vores forhistorier (begge med brudte familiebånd og svigt) var egentlig årsagen til, at vi begyndte, da vi hver især, ikke havde nogle “sunde ægteskaber” at spejle os i. Endvidere kunne vi have meget svært ved det med kommunikationen, da ene part var/er meget ekstrovert og den anden introvert, hvilket medførte en masse uenigheder, diskussioner og usikkerhed ift. forholdet.
    Sessionerne var bare sådan en øjenåbner for, hvordan begge parter tænkte og følte. Her var der en upartisk “mægler”, som i den grad bidrog til at sætte ord på alle de svære og ofte ubevidste følelser samt uhensigtsmæssige reaktionsmønstre, vi hver især besad. Vi fik en masse værktøjer til at bedre kommunikationen imellem os samt anerkendelse af hinandens forskelligheder.
    Vi afsluttede med er stort 13-tal for engagement og åbenhed, hvilket idag har afstedkommet fravær af en hel del unødvendige uenigheder og hverdagsdiskussioner! Nu får min mand “Time-out”-kortet, når han bliver for kværulerende eller bare er den irriterende hulemand;-)

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.